HTML

Fricc's böffs

Friss kommentek

Linkblog

2008.11.10. 22:50 Friccc

Valahol, valamikor, valakik nagyon elcsesztek valamit. Nem 50-ben, nem 60-ban, nem 70-ben, 80 és 2008 között. Mégis mit? Azt, hogy mindent egy helyre építettek. Nem, nem egy országba. Minden összpontosult egy helyen, sőt, egy ideig egy épületben (wtc), de legfőképp két városban. New Yorkban és Washingtonban, sehol máshol, ide tömörült végül mindenki. Az itt megalakult cégek gyors kapcsolatban voltak, majd mivel itt volt a pénz, ide jöttek a nyugat-európaiak is bonyolítani az üzleteiket. A globalizáció vívmányainak hála ezek a cégek kiterjesztették markukat az addig önálló nyugat-európai cégekre, kelet-európa fejlődő szocializmusát most hagyjuk, beolvadtak kicsik a nagyokba. Mondhatnám felfalták őket. A bankok? Ők is. Akiknek pedig ez nem tetszett, azokat behívták bankszövetségekbe, ahol megbeszélték, vagyis a nagyok eldöntötték, mit csinálnak ők, aki ebben nem volt benne, az nem élt sokáig. Ezért felháborító, amit most a nagyok csináltak. Az IMF, ami eddig gazdaságilag támogatta a szabad önszabályozó piacot képviselő országokat, őket képviselte, az ezeket képviselő bankoknak adott meg mindent, (akik sokszor egy kéz alá tartoztak, hiába más országban volt a székhelyük), most egy gyors pálfordulás után az államilag szabályozott piacot támogatja. Miért? Mert az előző nem vált be. Aki eddig az előző mellett tartott ki, az megszívta. Majd megmenti valaki. Ők kártyavárként kezdtek összeomlani, és akin nem segített a saját állama (Amerika a saját bankjainak) vagy szövetség (eu), ott bizony baj volt. Így járt Izland, így járhattunk volna mi is. (Vagy járhatunk, ne lőjük le a medvét.) Így múlik el a világ dicsősége, így lesz az eddig egy oldalt kitevő merkantilizmus a töri tankönyvekben két sor, és a pársoros kisbetűs fiziokraták egy oldal. A győztesek írják a történelmet. De most kik a győztesek? Ugyanazok, akik miatt tönkrementünk? Az imf, a fed? A bankokba pumpált pénz a fiktív pénzek fedezetére van oda téve. A bankok jártak a legjobban. Akik egy szövetségbe tartoznak. Hatalmas pénzeket kaptak a vezetők, prémiumokat. Ez senkit nem érdekel. Pazaroltak, az embert kifelejtették a gazdasági modellből, úgy gondolták a pénz jönni fog, és most ezt kifizetjük. Mi. Megint. Emberek. És ilyenkor elgondolkozok azon, hogy Amerika vajon felvesz-e újabb hitelt ennek a kifizetésére. Valaki tudja? És mégis kitől? Valakinek még van pénze?

 

A globalizációnak hála minden mindennel összefüggött, egy erős gazdaság gazdasági gyarmatosításba kezdett, és ha ott bedől valami, bedől nálunk is. Megérte a világ azt, mindeössze 18 éven után, hogy újra kiépüljön a több pólus, és nem két, hanem 3 – 4. Orosz, Amerika, Kína, Japán. Érdekes lesz.

 

És kié a szenteltvíz? Melyik a jó oldal? És hol van Európa?

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://frici.blog.hu/api/trackback/id/tr40762526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása